Linképítés, SEO – honlapoptimalizálás

dell akku | műanyag ibc-tartály | infrapanelek | seo szakértő | télikert A SEO szakértő a Google első helyre aspirál A honlapok keresőoptimalizálásában 2013 őszén új korszak kezdődött. A weboldalak tartalmának optimalizálása, a linképítés és a kulcsszavas keresési találatok maximalizálása és a tiszta ivóvíz többé nem folyhatott abban a mederben, mint korábban. Mindez azért vált … Olvass tovább

Tíz éve, ezen a napon: PILLANGÓSZÍV

2006. június július 19-én hirdette meg a Keresőblog az első magyar keresőoptimalizáló versenyt. A felhívás ma is elérhető eredeti helyén: Keresőoptimalizáló verseny 2006. Itt most nem írom le, mi is az a keresőoptimalizálás (SEO) és hogyan is zajlik egy ilyen verseny, a dolog lényege annyi, hogy a díjazás nélküli erőpróba meghirdetésekor a Google egyetlen találatot … Olvass tovább

Eredeti tartalom télikerti témákban

Miért fontos eredeti tartalom írása a télikertekről szóló PR-cikkekben?

cikk télikert laptop
Cikkírás télikertben, laptopon

Akár laptopon dolgozzunk, akár asztali PC-n, az eredeti tartalom rendkívül fontos a télikertekről szóló marketingszövegekben, PR-cikkekben, és valójában mindenféle tartalmi kreatív tevékenységben. Íme néhány ok, hogy miért érdemes eredetiségre törekedni:

  • Hitelesség. Az eredeti tartalom egyedülálló perspektívát és hitelességet ad a cikkeknek. Ha csak másoktól lemásolt vagy átírt tartalmat használsz, elvesztheti cikked a sajátosságát, és nehezebben fogsz kiemelkedni a versenytársak közül.
  • Szakértői megítélés: Ha eredeti tartalommal szolgálsz, az azt sugallja, hogy ismered és érted a téma mélyebb rétegeit. Például tudod, miért energiatakarékos megoldás a télikertek építése. Ez növelheti a szakértői megítélésedet és növelheti az olvasók bizalmát.
  • SEO és keresőbarát tartalom. A keresőmotorok, mint például a Google, kedvezőbben értékelik az eredeti tartalmat, ez nagyobb eséllyel jelenik meg a keresőmotorok találati listáin, ami jobb látogatottságot és láthatóságot eredményezhet például teraszbeépítés kulcsszóval.
  • Friss Információk: az eredeti tartalom lehetővé teszi a legfrissebb információk, kutatások és trendek beépítését a cikkekbe. Ez aktuálissá és relevánssá teszi a tartalmat az olvasók számára például a fedett teraszon kialakuló üvegház-hatást illetően.

Unique content – eredeti PR tartalom

Olvass tovább

Új blogdizájn

Ezt a blogot az ungparty.net/blog cím alatt 2011 óta működtetem (illetve akkor aktuális irodalmi kísérletem darabjait 2010 decemberére antedatálva tettem fel utólag). Az első megjelenési formát használtam a leghosszabb ideig, több mint 2 évig, holott sokaknak nem tetszett. A színvilága is eléggé komor, csúnyabarna volt – de én épp ilyennek akartam. Legtöbbször a negatív szövegmegjelenítést tették szóvá olvasóim: sötét háttéren az apró világos betűk nehezen olvashatók. Meglehet, mondtam-gondoltam, de így elegánsabb, különlegesebb, szebb. Ebben kevesen értettek velem egyet… Ez az első sablon így festett –  én nagyon kedveltem:

blog design 2011 Aztán csak ráuntam. Jó, hát akkor legyen inkább fehér alapú és kevésbé dobozos-keretes, inkább minimalista. Nagyon sokáig keresgéltem a gyári WordPress-sablonok között, amíg olyan kedvemre való akadt, amelynek forráskódjába bele-belenyúlva elképzeléseimet megvalósíthattam. Ha jól emlékszem, 2013 vége felé történt a váltás erre a kinézetre:

blogdizájn 2013Ezt is egy évnél hosszabb ideig használtam. Nem is volt vele semmi baj, ám Google anyánk az idén tavasszal bejelentette, hogy a találati listákon kedvezőtlen elbírálást kapnak azok a webhelyek, amelyek mobilbarat-responzivmegjelenése nem mobilbarát, azaz amelyek sablonja nem igazodik a tenyérnyi képernyőhöz. Ez számomra eléggé nagy dilemmát okozott, ugyanis én kifejezetten azt a küllemet szeretem, amely széles képernyős asztali számítógépen látható, és fenemód rühellem számos nagy híroldalnak az újabb felületeit, amelyek már okostelefonra vannak optimalizálva, s amelyek közös jellemzője, hogy nagy bazi képpel kezdődik, csak lejjebb görgetve látjuk az öklömnyi betűkkel írt cikket, nincsenek vagy alig vannak oldalsávon elhelyezett tartalmak, linkek. Én azt szeretem, ha egyszerre nagyon sok minden látható az ablakban, ha takarékos és zsúfolt a megjelenés – és kevesebbet kell keresgélni, hogy merre is menjek tovább. De hát a Google szava szent, így hát…

Olvass tovább

Reszponzív és mobilbarát

mobilbarat-responziv Bevallom: nincs kedvemre ez a mobilbarát-mánia. … Én az asztali számítógépek teljes képernyőszélességére  tervezett weboldalakat szeretem, azokat, amelyek minden gépen és minden böngészőben egyformán jelennek meg, úgy, ahogy készítőjük elképzelte. Ilyet azonban egyre kevesebbet látni, általános követelmény lett, hogy a honlapok alkalmazkodjanak a kisebb szélességhez, jól olvashatók legyenek táblagépeken, sőt mobilokon is. Öklömnyi címek, jókora betűk a szövegtörzsben, nagy sorközök, széles menük és telített oldalhasábok teljes mellőzése… – többek között ez jellemzi az ilyen szájtokat, illetve az, hogy ha asztali gépen látszanak is a menüsávok és oldalsó oszlopok, azok az okostelefon kijelzőjén eltűnnek: összecsukódnak és/vagy alulra sorolódnak.

Természetesen értem a dolog praktikumát. Értem, de nem igazán szeretem. Legtöbb oldalam sablonjához hasonlóan valószínűleg nem vagyok eléggé reszponzív :)

Mégis beadtam a derekam, néhány blogomra új ruhát húztam. A fő ok nem annyira a belátás és az esetleges olvasói igényeknek való megfelelés szándéka, hanem az, hogy a Google bejelentette: mobilos keresésnél a találatok közt hátrébb sorolja azt a honlapot, amelyik nem mobilbarát. Ezt mégsem engedhetem meg magamnak, nekem fontos, hogy bizonyos kulcsszavakkal első legyek a Google-ban.

A legtöbb időm azzal telt, hogy napokig válogattam a gyári sablonok között. Alig akadt számomra elfogadható, mert olyat semmi áron nem akartam, amelyiknek a tetején egy bazinagy kép terpeszkedik és a szövegolvasás elkezdéséhez görgetni kell az oldalt. Ha ráadásul a felső kép ugrál, azaz slide-show-ként váltakozik, na, az a halálom.

Olvass tovább

Egy Google-titok

google-első-helySzámos olyan – szakmainak mondható – blogot működtetek, amelyekben a keresőoptimalizálással kapcsolatos írásokat, észrevételeket, tanácsokat teszek közzé. Most mégsem ezekben, hanem itt, főblogomban fecsegem ki egyik titkomat arról, hogyan érem el azt, hogy az általam optimalizált honlapok az előre kiválasztott keresőkérdésekkel a Google találati lista első helyére, vagy legalábbis első oldalára kerüljenek. Illetve pontosítok: az említett blogokban is leírt nagyon sok szakmai követelmény mellett mi az a plusz, mi az a fogás, mi a folyamatnak az a rézkígyója, amellyel sikeres tudok ebben lenni. De még ezt is szűkítenem kell, mert én bizony több rézkígyóval is rendelkezem, de itt most csak az egyik frissen szidolozottról és szépen csillogóról szeretnék beszámolni. Vagyis nem arról, hogy sikereim egyik titka a kreativitás (a szokványostól eltérő saját megoldások alkalmazása), a másik az, hogy magas olvasottságú weboldalakat és blogbejegyzéseket tudok létrehozni, a harmadik az, hogy másfél évtized alatt több tízezer webcímből (URL) álló grandiózus honlaprendszert építettem. Nem. Az új trükköm, fogásom, felfedezésem, titkom az – aki tudja, csinálja utánam! – , hogy az egyes keresőkérdésekre adódó választ már a magán a Google-találatok listáján megjelenítem. Vagyis elérem, hogy a Google megjelenítse. Miután az oldalamat akár meg sem kell nyitni, a válasz anélkül is szembeötlik! Hogy érthető legyen:

Olvass tovább

Mit kell tudni Kárpátaljáról?

Bizony sok mindent kell, illik, és még több mindent lehet… De vajon akinek csak néhány fontos alapinformációra van szüksége, arra viszont azonnal, az hogyan szerezze be? Nyilván nem rohan hanyatt-homlok a könyvtárba, és valószínű, hogy – ha birtokában van – a több kilós nagylexikont sem kapja le a polcról, hogy valószínűleg elavult adatokra leljen hosszabb … Olvass tovább

A hasonszenvi Google

kereso-optimalizalas-google-11A Google nem gondolkodik, de egyre okosabb. Néha már akkor is megérti, mire keressük a választ, ha pontatlanul, körülményesen tettük fel a kérdést. Ha például ezt gépeljük a keresőbe: Kinek is a filmjében fürdik Anita Ekberg egy szökőkútban? – jó esetben Fellini neve kerül az első helyre. Ha pedig már tudjuk a rendezőt és ezt kérdezzük:  Hogy hívják azt a szökőkutat, amelyikben Anita Ekberg megfürdik Fellini filmjében? – akkor is pontos a válasz, a római Trevi-kút az első találat. A Google-logikájú kérdés persze ez lett volna: szökőkút, anita ekberg, fellini-film, de itt szerencsénk volt. Kevésbé járunk jól, ha a Mikor indulnak a vonatok a Keletiből? kérdést tesszük fel ahelyett, hogy beírnánk: menetrend, keleti pu.

Olvass tovább

Elvtársak, itt a vége!

Frissítés szombat délben (2011.12.17):

A Szolidaritás mozgalom mai akciójához virtuálisan csatlakozva az alábbiakban magam is gúnycédulával illetem a demokráciát megcsúfoló és a magyarság egységét és boldogulását veszélyeztető miniszterelnököt:

Olvass tovább

Virtuális élőlánc József Attila szobra körül

Politikai Google-performance 2011

Tiltakozás József Attila szobrának eltávolítása ellen

Frissítés 2015. Volt egyszer egy Google-performanszom. Voltaképp politikai webakciónak szántam, tiltakozásnak. Alább olvasható, hogy mi ellen. Az internetes keresőtalálatok ilyetén célra való felhasználását nem először kíséreltem meg, vélhetőleg nem is utoljára. A cél az volt, hogy a költő budapesti (Kossuth tér, rakpart) szobrának eltávolításával kapcsolatos Google-keresésekre minél több változatban az én azon weboldalaim kerüljenek élpozícióba, amelyek a tiltakozást fogalmazzák meg. Hogy ennek a nagypolitikára nézve lehet kényszerítő hatása, azt pillanatig sem gondoltam, de azt igen, hogy a téma és a fejlemények iránt érdeklődő olvasók szembesüljenek azzal a véleménnyel, hogy amit a kormánypolitika ez ügyben képvisel, az sokakban – így egy József Attila-díjas kárpátaljai magyar íróban – ellenérzést válthat ki. Hogy ez mennyire lett így, arra nézvést nincsenek adataim, de az tényt, hogy a találati oldalak (SERP) sokaságát foglalták el weboldalaim. A tiltakozás józsef attila és józsef attila szobra – tiltakozás keresőkifejezésekkel még most, négy év múltán is az én weblapjaim állnak a találati lista élén, holott közben ezeket az oldalakat már nem optimalizáltam, nem támogattam friss linkekkel. Egy 2015-es keresőmarketing projektemben azonban jól jött nekem az akcióm műfaját megnevező virtuális élőlánc kifejezés, ugyanis a virtuális szerverek felhasználói igénybevételét kínáló weboldalak Google-helyezésének a javítása volt a célom, és a szóazonosság okán az erre a kulcsszóra optimalizált honlapokon releváns hivatkozásokat helyezhettem el. Így történik ez a jelen blogbejegyzés esetében is. A felhívás szövege alatt az új SEO-akcióban részt vevő oldalak hivatkozásai is felsorakoztak egy másfajta linkláncolatba. 

Tiltakozás József Attila szobrának eltávolítása ellen – Virtuális élőlánc József Attila szobra körül

józsef krt budapest laptopszervíz

Magyar országgyűlési képviselők a budapesti Kossuth tér teljes átalakítására vonatkozó határozati javaslatot nyújtottak be. Elképzelésük törvényerőre emelkedése esetén vissza kellene állítani „a tér képzőművészeti arculatának 1944 előtti állapotát” – ez többek között az ott található közismert és közkedvelt József Attila-szobor eltávolítását is jelentené.

A magam módján ezúton internetes akció keretében indítom el tiltakozásomat az ellen, hogy a több mint 30 esztendeje „a rakodópart alsó kövén” békésen üldögélő kedves költőmet valamely idióta politikai felforgatótevékenység keretében méltó helyéről elmozdítsák.

December 3-áig teljes intenzitással folytatandó tiltakozó akciómnak azzal kívánok nyomatékot szerezni, hogy a Google keresőben publikációimmal elfoglalom az adott kulcsszavakkal adódó találati listák első helyeit. Tervem: elérni azt, hogy javarészt e tiltakozás szövegeire mutató linkek jelenjenek meg a következő keresőkifejezésekre:

  • virtuális élőlánc
  • élőlánc József Attila szobra körül
  • Tiltakozás József Attila szobrának eltávolítása ellen
  • József Attila szobra – tiltakozás

Olvass tovább