16 megabájtot raksz…

Bármilyen nagy netgurunak is tartom magam (vagy gondolnak sokan), két alapvető webes élmény eddig kimaradt az életemből. 1 – még soha nem tettem fel honlapot ukrajnai szerverre; 2 – még soha nem telepítettem WordPresst.  Mindkettő elég fura, nem? Az első azért, mert hát ésszerű lenne „idehaza” futtatni legalább néhányat félszáz oldalamból – de valahogy semmi bizalmam nem volt a honi internethez (holott amikor úgy látszott, hogy a magyar médiatörvény talán a blogokat is ellenőrzése alá vonja, akkor egy blogger kollégám arra kért, segítsek a webnaplóját ukrán szolgáltatóhoz áttelepíteni…). Az elmaradt második élmény meg azért furcsállható, mert több WordPress-hajtotta blogom van (ez is ilyen, meg ilyen a Blogfő) – ám ezeket Kolos telepítette kérésemre az általa kezelt szerverhelyre, nekem csak be kellett ülnöm a készbe. Ám eljött az ideje, hogy a webvadászataimból kimaradt két legyet most egycsapásra leüssem.

Ki kellene egyszer már próbálni egy ukrajnai szolgáltatót – fontolgattam jó ideje. Találtam is olyat, de olyat! Valami csoda. Legalábbis ahhoz képest, hogy a) ingyenes; b) reklámmentes. A kínált szolgáltatások köre pedig meglepően széles. Remek domain-lehetőségek – ez pl. milyen jó cím, nem?: bdk.16mb.comDBK, a 16 megabájtos :) – korlátlanul szaporítható aldomainek, létrehozható és szabadon kezelhető saját MySQL-adatbázisok – ingyenes tárhelyen? Hát ha már így van, ki kellene próbálni.

Előbb statikus oldalt tettem remek alcím alá: Keresőoptimalizálás, aztán pedig mély levegőt vettem és megkíséreltem egy teljes WordPress-motor telepítését a gyökérkönyvtárba. Magam is alig hittem, hogy elsőre sikerült. No jó, előtte elolvastam az útmutatót.

Ezzel és a későbbi beállításokkal, a sablonválasztással és a WordPress finomhangolásával el is szöszmötöltem az egész hétvégét.  Közben pedig dudorásztam a régi bányászdal dallamára, hogy 16 megabájtot raksz, és mennyi a bér… A bér semennyi – de fizetni sem kell érte. És ha már azt a kockázatot nem is vállaltam az elmúlt 22 évben, hogy pénzt tartsak ukrán bankban – egy új honlapot kísérletképpen most kiteszek bizonyos vált vagy valós veszélyeknek. Lássuk, meddig lesz kedvem dudorászni.


Frissítés, 2013. júniusa. Persze végül csalódnom kellett. A webhely tűrhetően működött, de nagyon ritkán használtam. Épp vagy 2 hónapja nem nyúltam hozzá, amikor váratlanul törölték az egész rendszert, az indoklásban az szerepelt, hogy valami rossz formátumú szkriptet töltöttem fel… Törlöm hát a poszt linkjeit, illetve ajánlom a saját (fizetett) tárhelyre átmenekített és ideiglenesen itt elhelyezezz anyag egy részét: organikus Linképítés – Keresőoptimalizálás – Honlapoptimalizálás

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!