Képzettársam – 7

megfejtés megadva! | a játék eredete | a játék leírása << segítség | eddigi feladványok | a játék állása | már 12 helyes megfejtés érkezett | csatlakozz: Ludus csoport

Fontos! Változásokat érintő fontos közlemény >itt << 

Képzettársam - asszociációs játék A képzettársításokra alapuló játék keretében jelenleg heti 2 feladvánnyal jelentkezem – friss: 10 fordulón keresztül. A részvevők a helyes megfejtés beküldésével pontokat szerezhetnek és az év végi összesítés után szerény jutalomra is számíthatnak. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A hozzászólás lehetőségét kezdetben zárva tartom, majd rávezető információkat adva megnyitom a kommentek sorát (ott lehet tippelni, ötletelni). A lentebbi Frissítés – Megfejtők – Megfejtés cím alatt követhetők nyomon az eredmények és majd a megfejtés is ott lesz olvasható. Jöjjön a

7. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

DÓZSA
KORONA
HOLTAK

A megfejtés egy mű 4 szóból álló címe, ezek egyike névelő. A további háromra az itt megadottak sorrendjében következtethetünk.


Frissítés – Megfejtés – Eredményhirdetés

Helyes megfejtést beküldők száma 12
Összes beküldött megfejtés 14

 

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
Varga István 5
KapitányG 5
Lukács Bence 5
Váradi László 4
Hinger Tamás 4
Barna Csaba 4
Szegi Hunor 3
Katz Györgyi 2
Yotzoo 2
Nagy Attila 2
Ernyei Bea 2
Erdélyi Eszter 2

Megfejtés:

A felkelő nap háza

Számos feldolgozásban ismert amerikai (nép)dal. Világszerte népszerűvé az Animals együttes interpretációjában lett, de korábban énekelte Bob Dylan és Joan Baez is. Dallama eredetileg egy tradicionális angol balladáé, szövegét az amerikai Georgia Turner és Bert Martin írta. Magyar szövege Fábri Péter tolmácsolásában így kezdődik: „Lent New Orleansban áll egy ház, / A Felkelő Napé. / E ház sok szegény lány romlása volt, / És köztük egy voltam én.”

DÓZSA >> FELKELŐ
KORONA >> napkorona >> NAP
HOLTAK >>  holtak háza >> HÁZA

Dózsa György nyilvánvalóan a legismertebb magyar felkelő, a nap és a korona összefüggése is egyértelmű. A holtak háza több asszociációban is felmerülhetett, az irodalmiak közül kínálja magát Dosztojevszkij (Feljegyzések a holtak házából) és Joyce is: a Dublini emberek c. kötet egyik novellája A holtak, amely egy konkrét dublini házban játszódik. A Usher’s Island 15. szám alatti épület A holtak háza néven lett turisztikai nevezetesség; a James Joyce híd vezet hozzá.

Gratulálok a megfejtőknek, köszönöm a játékot! > Következő feladvány

Pontozás, díjazás

Ebben a 10 fordulóban  a helyes megfejtéssel jelentkezők közül az első 3 beküldő 5-5 pontot kap, a következő 3 pedig 4-4 pontot, minden további megfejtő 3-3 pontot szerezhet egy-egy feladvány helyes önálló megfejtésével. A játék menetében egy időn túl segítséget adok (hozzászólás formájában), itt a kis segítség utáni megfejtők 2-2 pontot kapnak, a nagyobb segítség utániak pedig egyet-egyet. A pontokat fordulónként összesítem, az év végén a legtöbb pontot szerzett játékos három,  a 10. forduló után a legtöbb pontot szerzett játékos első, második és harmadik helyezett egy-egy BDK-könyvet kap szerény jutalmul (igény szerint dedikálva vagy anélkül). Külön oldalon érhető el az >> összesített ponttáblázat << Február 16-án új sorozat indul kissé módosított pontozással és a korábbinál több díjjal.

Facebook hozzászólások

“Képzettársam – 7” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!