Asszociálj! – 12

asszociacios-jateka megfejtést közzétettem! Továbbra is kicsit más! Az első 10 feladványban műcímeket kerestünk, most néhány olyan fejtörő következik, amelyben egy halmaz vagy sorozat hiányzó elemét keressük. A hívószavakról valamely csoport vagy sor elemeire lehet következtetni, ez utóbbiak közül hiányzik az, amelynek neve a megfejtés. Példák megfejtéssel együtt itt találhatók:  a játék leírása << segítség

korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. Nézzük, mit rejt a

12. feladvány

A megadott szavakból egy zárt csoport sorrendbe állított elemeire asszociálhatunk. Melyik elemre nézve helyettesíti kérdőjel az utalást?

VÁM
ÓRA
?
BADÁR
ÉJI

Megfejtésként a halmaz hiányzó elemét jelző szót kell beküldeni. (Frissítés: a feladvány nehéznek látszik, 5 pontra emelem a helyes megfejtés értékét.)

1. súgás: a megfejtés kézenfekvő. 2. súgás: szakmai elismerés, zenemű címe és pici nyelvismeret is segíthet egy-egy asszociációban.

Megfejtés:

Középső (ujj)

VÁM >> zoll >> coll >> HÜVELYK
ÓRA > óramutató >> MUTATÓ
? >> innen hiányzott a KÖZÉPSŐ ujjra való utalás
BADÁR >> Badár Sándor Karinthy-gyűrűs humorista >> GYŰRŰS
ÉJI >> Kis éji zene (Mozart) >> KIS

Gratulálok a megfejtőknek. >> a következő feladvány


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
Barna Csaba 5
Szegi Hunor 5
Varga István 5
MEG 5
Szente-Varga Anna 5
KapitányG 5
Hinger Tamás 4
Fekete János 4
Homo Ludens 4
Popovics Alexandra 3

 

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!