Jobbik-jugend Kárpátalján

Nehéz egy ilyen hírnek örülni. De most inkább mellőzöm a politikai vonatkozásokat, legfeljebb azon tűnődöm el, nem esik-e nagyon pofára a Fidesz ezzel a kettős állampolgároknak adandó szavazati joggal… Nézzük azonban a bejelentés nyelvi megformáltságát. Hogy egy mozgalomnak Társaság a neve, bánja a fene. Hogy miként lehet bármit is elhatározásul kitűzni, amiatt fájjon az ő fejük. Meg amiatt is, hogy miként és hogyan lehet a kárpátaljai magyarság eszméit fejleszteni. Hunyjunk szemet afölött, hogy a hozzájárult egy szóba írandó. Hogy az amely helyett itt ami kellene – üsse kő. Na de hogy mindezek következtében „egyhangúan kiviteleztük az addig is szóban forgó kérdést”, az már egy kicsit sok. Kérdést kivitelezni, ráadásul egyhangúan – ez nem semmi még a Jobbik által támogatott  nagyon magyar beregszászi főiskolásoktól (!!) sem. De persze nem a fogalmazókészségükkel van a legnagyobb baj.

jobbik jugend - a Kárpátaljai Magyar Fiatalok Társasága

a Kárpátaljai Magyar Fiatalok Társasága honlapjának részlete Jobbik-logóval

forrás. (a honlapot törölték)

PS. Frissítés, 2013.

A szervezet honlapja egy kisebb botrányt követően megszűnt. A botrányt az váltotta ki, hogy a kis nácijelöltek megosztottak valami Hitler-képet a Facebookon, egy tanárnőjük pedig észrevette és nyilvánosan megrótta őket:

„Baraté Erika, Kiss András, Kertész Dávid, Espán Rita! A Kárpátaljai Magyar Főiskola nem ad teret emberiség-ellenes, gyilkolásra buzdító, náci nézeteknek!”

A szervezet azóta nem hallat magáról, szégyenteljes emlékét csupán néhány cikk és ez a még fennmaradt webhely őrzi:

http://www.kmft.mezoka.com/nyitolap/ < azóta ezt is törölték valamikor (2017)

Összefoglaló:  Miután a beregszászi magyar főiskola többször is a falai közé engedte a szélsőjobb ideológiát (nyilvános szereplési lehetőséget kapott a Hatvannégy Vármegye és a Jobbik is, egy szépnek nem mondható napon megalakult a Kárpátaljai Magyar Fiatalok Társasága – KMFT – a tanintézmény falai között: a Jobbik kifejezett kezdeményezésére és támogatásával. Náci allűrjeiket követően a főiskola hatalmi szóval végül elhallgattatta a fiatalokat, a tagok egy része nyilvánosan bocsánatot kért.

Frissítés 2016. A hangadók egyike évekkel később egyik hangadó tagja lett a Kovács Vilmos Irodalmi Társaságnak, másikuk egy gyermeklap főszerkesztője lett.


Más:

Lovag vitéz Dr. Ifj. Csendőr

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

7 hozzászólás a(z) Jobbik-jugend Kárpátalján bejegyzéshez

 1. Pocakos mondta:

  Merő kíváncsiságból rákerestem a net-en erre a rövidítésre. Ezt találtam (angolul)

  http://www.acronymgeek.com/KMFT

  Mindenesetre jó üzletnek ígérkezik ;-) :

  http://www.urbandictionary.com/products.php?term=KMFT&defid=3673984

  PS.
  ezt a fércbukon találtam:
  http://de-de.facebook.com/pages/KMFT-Kiss-My-Flabby-Testiiclez-_/147454318620781

  ezt meg a YouTube-on:
  http://www.youtube.com/watch?v=JWID6P3sAMk&NR=1

 2. bdk mondta:

  :) minden rövidítés foglalt már, bánatomra a BDK pl. a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., az idegen nyelvű találatokról nem is beszélve. Érdekesség: a beregszászi főiskolának, amíg nem vette fel a nagyságos fejedelem nevét, KMTF volt a neve, ez egyetlen betűcserényi különbséget mutat a fent említett szervezetéhez képest. Amiből persze nem kellene messze mutató következtetéseket levonni.

 3. Kárpátaljai Magyar Fiatalok Társasága mondta:

  Kedves “Kárpáti Vipera”!
  Nagyon sajnáljuk hogy nem tudunk az ön elvárásainak eleget tenni helyesírási tekintetben, mivel a szervezetünk vezetőségében nincs egy magyar nyelv szakos sem. Ezért lehet, hogy ez az üzenet is blogolható lesz majd, de azért megpróbáljuk minél érthetőbben leírni. (Bár nem hinnénk, hogy itt a helyesíráson lenne a hangsúly…)

  Úgy látszik egyszer mindennek eljön az ideje, annak is, hogy negatív kritikákat kapjunk. Érdekes ez, hiszen mi úgy gondoljuk (és ezt nem kevés ember gondolja), hogy Kárpátalján nagy lépésnek számít az, hogy vannak olyan fiatalok, akik foglalkoznak a magyarság ügyeivel (még ha a helyesírásuk nem az igazi is…). Félreértés ne essék, hiszen mi nem politikai szerveződés vagy szervezkedés vagy valamiféle politikai leányvállalat vagyunk. Nem! Mi valóban a kárpátaljai magyar fiatalok közérdekeit szeretnénk képviselni, bár lehet, hogy ebbe a mondatba is bele lehet kötni, ezért egyszerű paraszt nyelven úgy fogalmazunk, hogy azt akarjuk, hogy nekünk, fiataloknak jó legyen…

  A politikai nézetek tekintetében pedig, nem gondoljuk, hogy egymást kellene támadni, hiszen döntse el mindenki, hogy hol áll, és hová közeledik, ez magánügy. Az pedig, hogy szervezetünket a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatja, szerintünk nem ok az előítéletekre. Ha megkérdeznénk olyan fiatalokat, akik tőlünk függetlenek, mégis már részt vettek valamilyen rendezvényünkön (mert volt ilyen), biztosak vagyunk benne, hogy azt állítanák, hogy nem bánták meg, és közben a politikáról még csak szó sem esett…

  Reméljük nincs túl sok hiba a leírtakban.

  Jó egészséget és szebb jövőt kívánva, a KMFT!

 4. bdk mondta:

  Csak most veszem észre, hogy az érintettek idekommenteltek. A magam részéről szóba állni velük nem szándékszom, ezért nem reagálok.

  Egy kis friss adalék a Facebookrók:
  Brenzovics Marianna tanárnő, docens bejegyzése:

  “Baraté Erika, Kiss András, Kertész Dávid, Espán Rita! A Kárpátaljai Magyar Főiskola nem ad teret emberiség-ellenes, gyilkolásra buzdító, náci nézeteknek!”

  Az elhatárolódás üdvözlendő, lájkoltam. De vajon mire számított a Főiskola, amikor falai közé engedte a Jobbikot?

 5. bdk mondta:

  Különféle fejlemények az ügyben. Mariannával hosszú szóváltásba keveredtünk, leginkább a Főiskola felelősségét illetően, amely falai közé engedte a szélsőjobbot. Utóbb a tanárnő törölte az egész topikot.

  Két cikk a KISZóban:

  http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=5598

  http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=5735

  Mint az utóbbi cikk írja:

  » „Már a spájzban vannak?” című cikkünk megjelenését követően eltűnt a szervezet honlapja, közösségi oldala, valamint a KMFT-hez köthető hírportál is. A világhálón működő szervezet megszűnt létezni.«

  Jó lenne hinni, hogy ennyi volt.

 6. Brenzovics Marianna mondta:

  Kedves Károly!

  Azért vettem le a topikot, mert a megnevezett diákok nyilvánosan bocsánatot kértek.

  Brenzovics Marianna

 7. bdk mondta:

  Nem. A topikot közvetlenül beszélgetésünk után (inkább közben) vetted le, augusztus 4-én, a bocsánatkérésre TÖBB NAPPAL KÉSŐBB, augusztus 11-én került sor.

Vélemény, hozzászólás?