Budapest-Ungvár: 13 perc

Még mindig vannak, akik nem értik ezeket a fránya időzónákat és -eltolódásokat. „Nálatok most hány óra is van?” – kérdez rá valaki újra és újra magyarországi partnereim közül. Az „Ugyanannyi, mint nálatok” nem elég pontos, mert egyrészt a hivatalos idő, amivel mi nem élünk, mégiscsak több eggyel, másrészt meg a csillagászatiban is van kicsi különbség. De valóban elég kicsi: Budapest és Ungvár között mindössze 13 perc az eltolódás. Ezt így kell kiszámolni:

Kerekítve Budapestnek 19°, Ungvárnak pedig 22,3° a keleti hosszúsága. Ezek különbsége 3,3°. A Földgömb teljes 360 fokát a Nap látszólagosan 24 óra, azaz 1440 perc alatt járja be, ami azt jelenti, hogy egy foknyi távolságnak 4 időperc felel meg (1440/360 = 4). A Budapest és Ungvár közötti csillagászati időeltolódás tehát 3,3 × 4 = 13,2 perc.

Ez a negyedóránál kisebb eltolódás bőven megengedi, hogy a kárpátaljai magyarok privát ideje egybeessen a budapestivel. Így volt ez a szovjet érában is, amikor a hivatalos idők közötti különbség két óra volt (erről többször írtam) és a „magyar idő” használata, mivel félig-meddig tilalmasnak minősült, ezért a nemzeti ellenállás valamiféle halvány formájának számított.

Amióta nem Moszkva, hanem Kijev zónaidejéhez igazodunk, adaptálódtunk az 1 óra különbséghez. Hivatalos helyen,  ukrán kollégákkal automatikusan az egyiket, magyar környezetben a másikat mondjuk és értjük. Az idén ugyan megint majdnem lett egy kis kavarodás amiatt, hogy Oroszország ősszel nem tért vissza a nyári időszámításra, és úgy látszott, Ukrajna is követi a példáját – de végül is a honatyák racionális döntést hoztak, így nekünk sem kell a téli időszakban 2 óra különbségnek vennünk azt, ami ténylegesen csak 13 perc.

Olvasd el ezt is:

[Könnyű feladvány „vájtszeműek” részére: az illusztráció kinek mely művéből vett részlet? – nagyításhoz katt a képre]
Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Budapest-Ungvár: 13 perc bejegyzéshez

 1. KapitányG mondta:

  Dürer: Melancolia

 2. bdk mondta:

  Igen, köszönöm! A Facebookon is jó válasz született. Ott még azt is megkérdeztem, mik azok a számok a homokórától jobbra:
  http://www.facebook.com/balla.d.karoly/posts/290253281010987

 3. KapitányG mondta:

  A 4×4-es különleges bűvös négyzet, a keletkezés évével.
  Nem járok a facebookra, meg sem tudom nézni, ott mit válaszoltak

 4. bdk mondta:

  Ott is pontos megfejtést kaptam, bár azt, hogy az alsó sor két középső száma a keletkezés dátumát is kiadja, ott nem említették.

Vélemény, hozzászólás?