Asszociálj! – 14

asszociacios- jatekA megfejtést közzétettem. – Most néhány fejtörőben egy halmaz vagy sorozat hiányzó elemét keressük. A hívószavakról valamely csoport vagy sor elemeire lehet következtetni, ez utóbbiak közül hiányzik az, amelynek neve a megfejtés. Példák megfejtéssel együtt itt találhatók:  a játék leírása << segítség. Érdemes a korábbi rejtvényeket is megnézni.

korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. Lássuk, hogyan szól a

14. feladvány

Mi az 5. elem neve? Létrejötte óta ennek a halmaznak az elemei változtak. Jó pár éve három elem állandó, ám a negyedik időnként cserélődött. A sokáig változatlan háromra és a jelenleg aktuális negyedikre – sorrendben! – ezek alapján a hívószavak alapján asszociálhatunk:

BAJÁN
KERTÉSZ
PETROVICS
BOLYAIAK

Nemrégiben azonban a sokáig állandó elemek közül a sorrendben első  helyett ideiglenesen egy másik került a csoportba, majd a halmaz kiegészült egy ötödik elemmel. Megfejtésként az új, ötödik elem nevét kérem beküldeni. (Frissítés: a mindig csak utólag kiderülő nehézségi fokozatra tekintettel itt is 5 pontról indulunk.)

1. súgás: A halmaz elemeit azonos foglalkozást űző, országosan ismert magyar férfiak alkotják. 2. súgás: A médiához van közük és foglalkozásuk neve benne van heti rendszerességű nyilvános szereplésük nevében.

Megfejtés:

Vicsek

Vicsek Ferenc, az ATV Újságíróklub c. műsorának ötödik résztvevője.

BAJÁN >> Baján kagán, az avar birodalom uralkodója >> AVAR
KERTÉSZ >> Bolgárkertész (zöldségtermesztő) >> BOLGÁR
PETROVICS >> Petrovics István (Petőfi apja) mészárosmester volt >> MÉSZÁROS
BOLYAIAK >> A két Bolyai – Németh László drámája >> NÉMETH

Az Újságíróklubb állandó tagjai: Avar János, Bolgár György és Mészáros Tamás, a műsorvezető már hosszabb ideje Németh Péter. Az ő nevükre lehetett asszociálni. Újabban a betegsége miatt elmaradt Avar Jánost Szelestey Lajos helyettesíti, a csapat nemrég csatlakozott ötödik tagja pedig Vicsek Ferenc. – Gratulálok a megfejtőknek és köszönöm a játékot. >> A KÖVETKEZŐ FELADVÁNY


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám>>összesített
KapitányG 5
Varga István 5
Szegi Hunor 5
Szente-Varga Anna 5
Barna Csaba 4
Popovics Alexandra 4
Homo Ludens 4
MEG 3
Hernádi Gábor 3

 

Szólj hozzá!