Asszociálj! -7.

asszociacios-jateka megfejtést köözzétettem! | a játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. – Következzék a

7. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

IGAZ
HOSSZÚ
LENGE

A megfejtés egy mű címe, amely 2 szóból áll. Ezek egyike összetett, a két összetevőre külön kell asszociálni. A cím a három megadott szó sorrendjében áll össze.

1. súgás: A harmadik asszociációban két költemény, a másodikban egy prózamű lehet a segítségünkre, az elsőben – közvetve – egy operacím is felmerülhet. 2. súgás: A megfejtés a görög ábécé utolsó betűjéről is beugorhat.

Megfejtés:

Gyöngyhajú lány

Az Omega együttes nagy slágere

IGAZ >> igazgyöngy >> GYÖNGY
HOSSZÚ >> Hosszúhajú veszedelem >> HAJÚ
LENGE >> Lenge lány, aki sző >> LÁNY

Az igazgyöngy köznyelvi szóösszetétel, a súgásban Berlioz Gyöngyhalászok c. operájára utaltam. | A hosszú hajú köznyelvi szerkezet, egybeírva Gárdonyi elbeszélés-sorozatának a címéből ismert. |  A lenge a lánynak két nagy költőnk nagyon ismert versében is jelzője: Kosztolányi: „Lenge lány, / aki sző, / holdvilág / mosolya: / ezt mondja / a neved, / Ilona, / Ilona.” (Ilona); József Attila: „Mint lenge, könnyü lány, ha odaintik, kinyujtóztál a halál oldalán.” (Kései sirató).

Gratulálok a megfejtőknek, köszönöm a játékot. >>Következő feladvány


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
KapitányG 4
Szegi Hunor 4
Popovics Alexandra 4
Szente-Varga Anna 4
Czirják Rita 4
Erdélyi Eszter 4
Hinger Tamás 4
MEG 4
Varga István 4
Fekete János 4
Barna Csaba 4
Hidi Tünde 4
Homo Ludens 3
Nagy Attila 3
Csengey Balázs 2
Etike 2
Ernyei Bea 2
KláraBTóth 2
bence&csönge 2

 

Szólj hozzá!