Asszociálj! – 8.

asszociacios-jateka megfejtést közzétettem! | a játék leírása << segítség | korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. Lássuk, hogyan szól a

8. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

KERTÉSZ
UGAR
TAJTÉKOS

A megfejtés egy mű 4 szóból álló címe. A szavak egyike névelő, erre nincs utalás. A további három szóra a fent megadottak sorrendjében asszociálhatunk.

1. súgás: mindhárom asszociáció irodalmi jellegű, de az elsőben nem konkrét szövegre kell gondolni. 2. súgás: A  mű, amelynek címét keressük, 1987-es. Közvetett módon két krimisorozat is eszünkbe juthat róla.

Megfejtés:

Berlin felett az ég

Der Himmel über Berlin – Wim Wenders 1987-es filmje

KERTÉSZ >> Kertész Imre >> lakhelye, kötődései >> BERLIN
UGAR >> „A nagy Ugar felett” (Ady-idézet) >> FELETT
TAJTÉKOS >> Tajtékos ég (Radnóti-vers)>> ÉG

Nobel-díjas írónk számos módon kötődik Berlinhez, többek között a Berlini Művészeti Akadémia kezeli  hagyatékát (Kertész-archívum). | Ady Endre A magyar Ugaron c. versének záró sorai: „S egy kacagó szél suhan el / A nagy Ugar felett.” | Radnóti Miklós egyik legismertebb verse a Tajtékos ég. | Magyarázat a 2. súgáshoz: a Berlin felett az ég két főszereplője a város életét figyelő angyal, továbbá szerepel benne az önmagát alakító Peter Falk, így egyaránt eszünkbe juthat az 1960-as évek legendás krimisorozata, Az Angyal, illetve Falk okán a későbbi Columbo-sorozat.

Köszönöm a játékot, gratulálok a megfejtőknek. >> a következő feladvány


Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
Szente-Varga Anna 4
Szegi Hunor 4
Homo Ludens 4
KapitányG 4
Hinger Tamás 4
Varga Isrván 4
Etike 4
Nagy Attila 4
Hidi Tünde 4
Popovics Alexandra 4
Erdélyi Eszter 4
bence&csönge 3
MEG 3
Fekete János 2
Barna Csaba 2

 

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!