Asszociálj! – 1.

assz150a megfejtés közzétéve | a játék leírása << segítség | korábbi sorozatFUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. Jöjjön az

1. feladvány

Mely műcímre asszociálhatunk az alábbi szavakból?

ÖREG
GÓLYA
SZÁGULDÓ
ÉRKEZÉSE

A megfejtés egy mű 4 szóból álló címe. Az egyes szavakra a fent megadottak sorrendjében következtethetünk.

1. súgás: Az öreg nem néne, a gólya nem viszi a fiát, a száguldó nem riporter és nem cirkusz,  az utolsó asszociáció pedig irodalmi. 2. súgás: A harmadik asszociáció száguldója Hellernél a negyedik hatványon szerepel; az első és utolsó asszociáció eredményszavai egymással szinonimát alkotnak, de a keresett címben jelentésük eltér.

Megfejtés:

Isten hozta, őrnagy úr!

Fábri Zoltán 1969-es filmje Örkény István Tóték c. drámája alapján készült Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre főszereplésével.

ÖREG >> Öregisten >> ISTEN
GÓLYA >> Gólya hozta >> HOZTA
SZÁGULDÓ >> Száguldó Őrnagy >> ŐRNAGY
ÉRKEZÉSE >> Az Úr érkezése >> ÚR

Az Öregisten eredetileg a magyar pogány sokistenhitben a teremtő főisten, atyaisten neve. A gólya hozta szokványos kifejezés, főleg tagadásban használjuk: őt se a gólya hozta. A Száguldó Őrnagy Puskás Ferenc közismert beceneve volt. Az Úr érkezése Ady Endre verse. | A súgások közül talán a Heller-utalás érdemel magyarázatot: Joseph Heller regényének, A 22-es csapdájának egyik szereplője viseli ezt a nevet: Őrnagy Őrnagy Őrnagy Őrnagy.

Gratulálok a megfejtőknek, mindenkinek köszönöm a játékot. >> a következő feladvány


Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! –  frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
Varga István 4
Fekete János 4
Lőrincz T Ferenc 4
KapitányG 4
Szegi Hunor 4
Szente-Varga Anna 4
MEG 4
Barna Csaba 4
Erdélyi Eszter 4
Hidi Tünde 4
Nagy Attila 3
Hinger Tamás 3
Homo Ludens 3
Csengey Balázs 2
bence&csönge 2

A játék friss feladványairól és híreiről itt értesülhetsz leghamarabb: Ludus csoport


 

 

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!