Forró éjszakán

Valljuk be: a Forró éjszakán Sidney Poitier nélkül nem lenne az, ami. Az izgalmas történetre és a remek rendezésre az ő személyes varázsa teszi fel a koronát. Játéka roppant plasztikusan fejezi ki filmbéli helyzetének összetettségét és ellentmondásosságát: merészelhet-e a szigorú Mississippi államban egy északról jött fekete nyomozó okosabbnak mutatkozni, mint helybéli fehér kollégái? Számomra szinte a gyilkosság felderítésének a fordulatainál is izgalmasabb volt megfigyelni, hogyan egyensúlyoz hősünk a fölényesség és az alázat között, hogyan vívódik benne egymással a büszke, dacos önérzet és a bölcs konfliktuskerülés. Ez a film igazi drámai magja, s e köré rajzolódik ki a helyi érdekek szövevényébe ágyazódó bűnügyi történet.

Azt talán fölösleges elárulni, hogy a figyelmünket az első kockáktól magára vonó Virgil Tibbs nyomozó (őt alakítja Poitier) végül minden nehézség és fenyegetettség ellenére megtalálja a valódi gyilkost, mint ahogy az is sejthető már az elején, hogy a bunkó helyi rendőrfőnökből előbb-utóbb előbújik a „mégis rendes fehér ember” sztereotípiája. Egy többszörös Oscar-díjas filmtől ennyi mindenképpen elvárható. Ám amíg eljutunk a végkifejletig, élvezhetjük a később a Hegedűs a háztetőnnel és a Jézus Krisztus szupersztárral is remeklő Norman Jewison 1967-es rendezését, élvezhetjük a jóízű párbeszédeket, a végig fenntartott feszültségbe pontos arányérzékkel kevert komikumot – és nemi identitásunktól függetlenül beleszerethetünk Poitier fekete mosolyába.

És akkor Ray Charles énekéről még nem is beszéltem.

 

 

több film
Forró éjszakában (In the Heat of the Night), amerikai filmdráma. Rendezte: Norman Jewison, író: John Ball, forgatókönyv: Stirling Silliphant, zeneszerző: Quincy Jones, operatőr: Haskell Wexler. Szereplők: Sidney Poitier (Virgil Tibbs nyomozó), Warren Oates (Sam Wood rendőr), Rod Steiger (Bill Gillespie rendőrfőnök), Larry Gates (Eric Endicott), Lee Grant (Mrs. Philip Colbert)
Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..