Asszociálj! – 11

Közzétettem a megfejtést! Az első 10 feladványban műcímeket kerestünk, most néhány olyan fejtörő következik, amelyben egy halmaz vagy sorozat hiányzó elemét keressük. A hívószavakról valamely csoport vagy sor elemeire lehet következtetni, ez utóbbiak közül hiányzik az, amelynek neve a megfejtés. Példák megfejtéssel együtt itt találhatók:  a játék leírása << segítség

asszociacios-jatek korábbi sorozat | FUTÓ SOROZAT | PONTVERSENY | Ludus csoport | 50 fordulósra tervezett, képzettársításokra alapuló játékomban a nyár kezdetéig heti 2 feladvánnyal jelentkezem. A megfejtések beküldésére a feladvány szövege alatti alkalmazás szolgál (Facebook-ismerőseim küldhetik privát üzenetben is a közösségi oldalról). A játék öröme elsődleges, de pontverseny is zajlik, és a legeredményesebb megfejtők az összesítés után könyvjutalomban részesülnek: a pontozás, a díjazás és a közzététel részletei <katt! Az oldal alján az aktuális forduló megfejtőit és pontszámaikat foglalom táblázatba – a lista naponta többször is frissül, katt: Frissítés – Megfejtők. Súgások: a rásegítő információkat a közzétételt követően kb. 24-24 óra késleltetéssel teszem közzé, mindegyik után 1-gyel csökken a megszerezhető pontszám. A megfejtést magyarázatokkal a feladvány szövege alatt a forduló lezárásaként teszem közzé. Nézzünk most egy a korábbiaktól eltérő típusú feladványt:

11. feladvány

A megadott szavakból egy zárt csoport elemeire asszociálhatunk. Melyik elemre nincs utalás?

TAVASZ
TAVASZ
KIFLI

Megfejtésként a halmaz hiányzó elemének a nevét kell beküldeni.

1. súgás: Ha lenne utalás a negyedik elemre, ez lehetne: MELÓDIA. 2. súgás: Ideje lenne a térképre is ránézni…

Megfejtés:

Varsó

A halmazt a visegrádi négyek fővárosai képezték, a lengyel fővárosra nem volt utalás. Az első súgásban a Varsói melódia c. színműre céloztam, a másodikban arra, hogy földrajzi nevekről van szó.

TAVASZ >> Budapesti tavasz (regény, film) >> BUDAPEST
TAVASZ >> Prágai tavasz (demokratizálódási kísérlet, 1968) >> PRÁGA
KIFLI >> Pozsonyi kifli (sütemény) >> POZSONY

Köszönöm a játékot, gratulálok a megfejtőknek. >> a következő feladvány

Frissítés – Megfejtők, pontszámok

A lista a megfejtés közzétételééig naponta többször – de nem minden helyes megfejtés beküldése után! – frissül.

A helyes megfejtést beküldők listája Pontszám >>összesített
KapitányG 4
Fekete János 4
Szente-Varga Anna 4
Hinger Tamás 4
Popovics Alexandra 4
Varga István 4
Szegi Hunor 4
MEG 4
Homo Ludens 4
Barna Csaba 4
bence&csönge 2

 

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!