Szintén zenész

Ungváron felavatták az Ung-parti sétány kopott korlátján üldögélő Liszt Ferenc kis szobrocskáját. Mihajlo Kolodko bronzból készült munkájáról több fotó is készült ebből az alkalomból, ezekből jó néhány most egykönnyen fellelhető a neten. A magyar kulturális kormányzat internetes portálja mégis egy Bartók-ábrázolással illusztrálta a Liszt-szobor avatásáról szóló hírt. Holott a két nagy muzsikus nehezen téveszthető össze, az egyéb körülményekről már csak itt szólva: >tovább: Liszt – ölében fonográffal?

Frissítés: felhívták rá a figyelmemet, hogy a baklövést nemcsak a kultura.hu portál, hanem a kedvenc (de ezek szerint eléggé gyakran nem olvasott) Kárpáti Igaz Szó is elkövette:

És hogy további keserű poén is jusson a végére: a szobrot a fenti lap szerint felgyújtották: Liszt szobrocska – felavatva és felgyújtva < törölt link – a Kárpáti Igaz Szó online archívuma hosszabb ideje elérhetetlen. A cikk így szólt:

Liszt szobrocska – felavatva és felgyújtva

Alig pár napja, hogy az ungvári Mihajlo Kolodko szobrászművész jóvoltából újabb mini-alkotással gazdagodott a város, vandálok máris megrongálták azt.

Hogy kiknek és mi okuk lehetett arra, hogy cigi csikkekkel tűzdeljék tele Liszt Ferenc kicsiny mását, majd felgyújtsák az alkotást, nem tudni. A szobrocska nemrég került csak fel az Ung parton a Filharmónia épülete melletti korlátra, a mikulás, a szabadság szobor, valamint Svejk példáját követve.

Az emlékművet Pavlo Csucska, a nemzetközi együttműködés fejlesztésével és turizmussal foglalkozó képviselői bizottság elnöke valamint Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja közösen avatták fel nemrég, Kocsis Zoltán zongoraművész és a magyarországi Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje előtt.

kiszó


Más: Környezetvédelem, kármentés

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!