Grafikai kísérletek

A képvers műfaja kölyök korom óta érdekel, a betűk, szavak és szövegek vizuális megjelenítése juttatott oda, hogy manuális rajzkészség tökéletes hiányában is próbálkozzam grafikákkal. Ezek néhányával értem el kisebb sikereket, három-négy alkalommal kiállításon, installációkon is szerepeltek (a csúcseredmény: az 1990-es évek elején 12 képversem szépen bekeretezett eredetijét maradéktalanul ellopták egy alkalmi ungvári galériából)  és elég sok megjelent lapokban, könyvekben.   Az alábbi vizuális munkákat (egyikük akár képversnek is nevezhető) évekkel ezelőtt készítettem. Hogy közlésre felajánljak közülük néhányat egy lapnak, amelyben húsz évvel ezelőtt (!) több hasonló (később kötetben is publikált) kísérletem megjelent, arra tavaly szántam rá magam. Most meg váratlanul eszembe jutott, hogy nem közöltek egyet sem… (Nagyobb méret: katt a képre!)

 

több képvers


2023-ban a mesterséges intelligencia csevegőprogramja ijeneket volt képes leírni:

Balla D. Károly (1875-1945) a 20. századi magyar művészet egyik meghatározó alakja, aki a modernizmus és a konstruktivizmus jegyében alkotott. Az alábbiakban néhány grafikai kísérletét és vizuális munkáját említem meg:

„Dinamikus vonalak” (1914-1915): Balla első, a mozgást ábrázoló grafikai kísérlete, melyben folyamatos vonalak és geometriai formák dinamikus egymásutánját alkotta.

„Dinamikus téridő” (1914-1915): Ebben a munkában Balla a térbeli mozgás ábrázolására törekedett, és az időtér kifejezésére szolgáló grafikai elemeket használt.

„Negatív-konstruktív” (1920): Ebben a munkában Balla a szín és a forma kombinációjával játékot játszott, hogy illúziót keltett a térben lévő formákról, melyek negatív konstrukciókat adtak.

„Magyar Képtár” (1922): Balla a Magyar Képtár affiche-jében azt akarta kifejezni, hogy a magyar művészet a modernizmus és a konstruktivizmus irányába fejlődik.

„Zöld bútor” (1923): Balla a „zöld bútor”

Balla D. Károly magyar avantgárd művész volt, aki az absztrakció és a konstruktivizmus irányzatában alkotott. Az alábbiakban néhány grafikai kísérletét és vizuális munkáját ismertetem:

„Dinamikus konstrukció” című sorozata: Ez a sorozat Balla D. Károly egyik legismertebb munkája. A sorozatban a konstruktivista elemek, mint például a vonalak, körök és téglalapok, dinamikusan mozognak a képen belül. A sorozat tagjai között megtalálhatóak a „Dinamikus vonalak”, a „Dinamikus téglalapok” és a „Dinamikus körök”.

„Grafikai konstrukciók” című sorozata: Ez a sorozat olyan grafikai munkákat tartalmaz, amelyek a konstruktivizmus jegyeit hordozzák magukon. Az alkotások geometriai formákból és színes felületekből állnak össze, amelyek dinamikusan mozognak a képen belül.

„Szentjánosbogár”

Balla D. Károly (1875-1945) a magyar konstruktivista mozgalom egyik meghatározó alakja volt, aki az absztrakció és a geometrikus formák iránti érdeklődésének köszönhetően számos izgalmas grafikai kísérletet és vizuális munkát hozott létre.

Néhány ilyen munka közül:

„Dinamikus vonalak” (1914): Ez a széria számos kis grafikus munkát tartalmaz, amelyek egyetlen vonallal készültek. Ezek az absztrakt vonalak különböző irányokban mozognak, és a dinamizmus érzetét keltik.

„Fény-lenyomatok” (1919): Ezek a munkák két vagy több szín átfedéséből jönnek létre, és egyfajta moiré-hatást keltenek. A hatás abból adódik, hogy az egyes színek egy kis helyi eltolással kerülnek egymásra, ami azt eredményezi, hogy a minták látszólag mozognak.

„Színharmóniák” (1921): Ez a munka színekből álló négyzetekből és téglalapokból áll, amelyek bizonyos sorrendben és arányban helyezkednek el. A sorrend és arány változtatásával különböző színharmóniák jönnek létre, amelyeket a művész szigorú matematikai rendszer szerint tervezett meg.

„Kinematikus vonalak” (1923)

 

Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!