Befejezetlen élet

A  súlyos művészi filmdráma és az olcsó családi mozi között nagyjából éppen félúton helyezkedik el  a svéd Lasse Hallström rendezte Befejezetlen élet (An Unfinished Life, 2005). Legnagyobb gyengéje alighanem az oly sokszor feldolgozott alapsztori szokványossága (brutális párja elől gyermekével menekülő bántalmazott nő; magányába menekült idős férfi, aki idővel meglágyul…), illetve az, hogy a fő cselekményszálak szövése kevéssé mutat túl az ismert paneleken (az már szinte bosszantó, hogy a menekülő nő beleszeret az őt védelmező seriffbe). Ám bővelkedik az alkotás erényekben is: jók a párbeszédek, kidolgozottak, mívesen formáltak a karakterek, szép a kameramunka – és zseniális a melléksztori szimbolikája: számomra ez emelte művészi nívóra a filmet.

Utóbbi a fiát gyászoló  főhős (Robert Redford alakítja) ellenpólusát képező segítőtársa (Morgan Freeman) körül szövődik: a férfit súlyosan összemarcangolta egy környéken garázdálkodó medve, életre szóló sebesüléseket okozva neki (még egy év után is állandó ápolásra szorul). Ám az idősödő farmer nem érez bosszúvágyat a vadállat iránt, ellenkezőleg: „az én medvém”-ként emlegeti, s amikor a vadőrök befogják, kötelezi barátját, hogy látogassa és enni vigyen a fenevadnak, sőt, szabadítsa ki fogságából. Furcsa érzelmi kötődése és a medve iránt mutatott felelősségérzete az emberi természet mélyrétegeibe enged betekintést, rávilágít nem csupán az áldozattá válás lélektanára, hanem a természet rendjébe beavatkozó ember rejtett bűntudatára is. A szépen felépített medve-szimbólum végigkíséri a filmet, kellemesen ellensúlyozva az alaptörténet lapos fordulatait.

Egészében véve a film értékes alkotásnak mondható, magas nívón vezeti be a nézőt a bűn és ártatlanság, az egymásért érzett nyomasztó felelősség és az ez alól kibújni igyekvő élni akarás útvesztőjébe, megmutatva, hogy a könnyelmű mulasztásban egyikünk sem bűntelen, s mindnyájan osztozunk abban a hol nyomasztó, hol nemesítő teherben, amelyet egymástól való függőségünk tesz a vállunkra.


Befejezetlen élet (An Unfinished Life), amerikai-német filmdráma, 2005. Rendezte: Lasse Hallström, forgatókönyv: Mark Spragg, Virginia Korus Spragg, operatőr: Oliver Stapleton, zene: Deborah Lurie. Szereplők: Robert Redford (Einar Gilkyson), Jennifer Lopez (Jean Gilkyson), Morgan Freeman (Mitch Bradley), Josh Lucas (Crane Curtis seriff), Damian Lewis (Gary Watson), Becca Gardner (Griff Gilkyson), Camryn Manheim (Nina)

több film
Facebook hozzászólások

Szólj hozzá!