A lyoni omnibusz rejtélye

Már tervezgetem a Balládium következő projektumát, de indítása előtt segítségetekre lenne szükségem. Ismeri valaki a lyoni omnibusz eredeti történetét? Azaz: ismeri-e azt az írásművet, sztorit, hírt, legendát, mendemondát, szólást, említést – jószerével azt sem tudom, micsodát – amely alapján az emlékezetes irodalmi televíziós sorozat a nevét kapta? Ha valakinek van erről bármilyen információja vagy meg tud valamilyen forrást adni, igen hálás lennék érte. Válaszok alább kommentben vagy levélben. Előre is köszönöm.

Lásd a lenti kommenteket.

2024-ben a Bing Copilot mesterséges intelligencia erre a kérdésre

Létezik egy irodalmi mű (novella), amely szerint egy rejtély megoldása a lyoni omnibuszon található?

ezt a hallucinált választ adta:

Igen, létezik egy ilyen irodalmi mű. Ez a novella A lyoni omnibusz rejtélye címmel jelent meg, és Jules Verne francia író írta. A novella egy krimi, amelyben egy nyomozó, Monsieur Joachim próbálja kideríteni, hogy ki ölte meg a lyoni omnibusz egyik utasát, Monsieur de la Nox-ot. A novella a Hetek című magyar folyóiratban jelent meg először 1874-ben. A novella egyik érdekessége, hogy a cselekmény a lyoni világkiállítás idején játszódik, amelyet Jules Verne személyesen is meglátogatott. A novella a detektívregény műfajának egyik korai példája, amelyet a realista stílus jellemez3. A novella címe utal a rejtély megoldásának helyére, amely a lyoni omnibusz egyik ülésében található.

 

Facebook hozzászólások

“A lyoni omnibusz rejtélye” bejegyzéshez 11 hozzászólás

  1. A régi televíziós sorozat egyik alkotója (de lehet, h tévedek) Bíró Zsuzsa filmdramaturg volt, akinek újabban néhány könyve is megjelent a Liget kiadónál. Ezen a nyomon máris el lehet indulni. A tévnyomok is érdekesek, mint a bélyeggyűjtésben a tévnyomatok.
    Jó szerencsét.

    • kösz az infót, de nekem arra a legendára, sztorira, hivatkozásra lenne szükségem, amelyből a műsor a címét vette. ez egy „titokfejtő” műsor volt, különleges, rejtélyt sejtető fényképek alapján kellett íróknak szépirodalmi „megfejtést” adniuk. a lyoni omnibusz tehát a titok és a titok megfejtése vonatkozásában lett a műsor címadója, mivel ebben az összefüggésben valamilyen legenda, történet, esetleg irodalmi mű, de lehet hogy csak egy szólás kapcsolódik hozzá. ez utóbbiról szeretnék valakitől bővebb infót kapni.

  2. Fortuné du Boisgobey : Le crime de l’omnibus

    Paris, Librairie Plon , 1881

    (La bibliothéque électronic du Québec, Collection ” A tous les vents ”
    volume883, version 1.0)

    Ha tudsz persze franciàul, mert le nem fordítom!:)))

  3. Du Boisgobey fent említett regénye stimmelhetne annyiban (amennyire a vele kapcsolatban olvasottakból kiderül), hogy igazi krimi, igazi rejtéllyel.
    A „lyoni” viszont nem tudom, hogy kapcsolódik hozzá, mert a regény Párizsban játszódik és (ha jól veszem ki) elég sok leírással a korabeli városról.
    Gondoltam rá, hogy megkérdezem egy francia fórumon, de szerintem az biztos jobban tudja az okokat, aki a műsor címét választotta, tehát praktikusabb lenne azon a nyomon haladni.

Szólj hozzá!