Pillangószív és lepkefing

pillangosziv-seo

Pillangószív SEO-verseny

2006-ban Pillangószív kulcsszóval indult a fél esztendőn át tartó első magyar keresőoptimalizálási verseny, amely nem volt díjazásos, „csak a dicsőségre” ment.  Indítója, Harzol, a Keresőblog szerzője bevezetőjében arról tájékoztatta az érdeklődőket, hogy külföldön már gyakoriak az effajta szakmai erőpróbák, ám a magyar Google-találatok maximalizálásának a területén korábban nem került sor SEO-versenyre.

A vetélkedés célja az volt, hogy a pillangószív szóra keresve az organikus Google találati lista első helyén a benevezett versenyző saját weboldala jelenjen meg 2006. december 31-én éjfélkor (csak új, addig nem létezett URL alatt elérhető oldallal lehetett indulni – de ez lehetett egy korábbi szájt belső weblapja is).

Én magam ekkor ismerkedtem az optimalizálás fogalmával és kezdettől ironikus hozzáállással közelítettem a feladathoz: a kifejezést eléggé ostobának, édeskésnek, giccsesnek találtam, ezért kapcsoltam össze a pillangószívet a  lepkefinggal – ez lett privát versenyprojektem szlogenje.

A hosszúra nyúlt versengés során külön kis webrendszereket építettem, indítottam néhány külön blogot is, ezek néhányát meg is tartottam, míg a szolgáltató „ki nem szaladt” alóluk. Mára egyetlen maradt a blogspot alatt. Statikus rendszerem is volt pillangosziv.balla.biz cím alatt, később a balla.biz domaint nem hosszabbítottam meg, elveszett számomra összes oldalával együtt – de 2016-ban újra megszereztem és rekonstruáltam a játékban részt vett oldalaimat, amelyeken az akkori magyar politikai szereplők pillangószíveiről és a választások előtti pillangószív-kampányról számoltam be… A verseny előrehaladtával privát játékot is indítottam akkori főblogomban: társaimat versenyeztettem olyasmiben, ki írja meg a legjobb pillangószíves Petőfi-verset, ki alkotja a legszellemesebb pillangószíves szólásmondást, filmszinopszist…

A hosszú hónapok során a Google működésével és a SEO elméleti alapjaival is ismerkedtem, de szinte végig csak ösztöneimre hallgatva, amatőrként versenyeztem. Ehhez képest nem rossz eredménnyel…

A versenyt a pécsi szakember, Bognár László barátom nyerte meg, de a szakmán teljesen kívülálló résztvevőként én is jól szerepeltem, enyém lett az 5., 9. és 10. helyezés is. Lásd: A pillangószív seo-verseny eredménye.


Azóta éppen 10 év telt el, és mára a SEO mindennapjaim elengedhetetlen része, a keresőoptimalizálás vált legfőbb tevékenységi területemmé.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.