Új és használt laptop ökológiai lábnyoma

Energiaigény és anyagforrás, hulladék. Fenntarthatóság

használt laptop ökológiai lábnyom

Minden környezetvédelmi tanulmányban szerepel, hogy az ökológiai lábnyom azt méri: életvitelünknek mennyi környezeti erőforrásra van szüksége. Önmagunk fenntartásának mekkora az energiaszükséglete, mekkora a létezésünk hátterét szolgáló javak előállításának a területigénye szárazföldekből és a tengerfelületekből. Továbbá mennyi terület és mekkora időtartam szükséges a ránk eső termelési folyamatok és a fogyasztásunk által keletkezett hulladék elnyeléséhez.

Fenntarthatóság szempontjából fontos, hogy az ökológiai lábnyomnak több összetevője van, köztük a karbonlábnyom, amely az üvegházhatású gázkibocsátást jelenti. A laptopok előállítása, használata és újrahasznosítása is befolyásolja a karbonlábnyomot.

Általánosságban elmondható, hogy egy új laptopnak sokkal nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint egy használt gépnek, mert:

  • az új termék előállítása sok energiát és nyersanyagot igényel, valamint hulladékot termel
  • egy használt laptop viszont már meglévő erőforrásokat hasznosít újra, így csökkenti a környezeti terhelést.

Ezért beszerzéskor vegyük figyelembe, hogy sokszor a felújított Dell, HP, Acer laptop akár 2 év garanciát is kap webáruházi vásárlás során, ami biztosítja a megbízhatóságukat.

Természetesen a használt laptopok is fogyasztanak energiát a működésük során, ezért fontos odafigyelni arra, hogy milyen hatékonyak és mennyire tartósak táskagépeink, mobiltelefonunk.

Mekkora üvegház-gáz kibocsátással jár egy új laptop legyártása?

használt notebook
Új notebookok esetében ez függ az előállításuk helyétől, a felhasznált anyagoktól, a szállításuk módjától és távolságától, valamint a használati időtől is. Általánosságban elmondható, hogy egy új hordozható számítógép legyártása több száz kilogramm üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Különböző tanulmányok szerint egy-egy 15,6 hüvelykes képernyőjű gép előállítása átlagosan 190-220 kg-nyi CO2-ekvivalenst jelent. Ez a nagyságrend nagyjából megegyezi egy repülőgép kibocsátásával a Budapest-Lisszabon távolságon.

Természetesen ezek csak átlagos értékek, és a valós kibocsátás eltérhet attól függően, hogy milyen készülékről van szó. Például egy nagy teljesítményű játéklaptop több anyagot és energiát igényel, mint egy egyszerű irodai mobil PC. A kibocsátást befolyásolja az is, hogy milyen energiaforrásból származik az áram, amelyet a hardver gyártása során használnak. Ha megújuló energiaforrásokat (víz, szél, nap) használtak fel, akkor a kibocsátás alacsonyabb lehet. A karbonlábnyom nagyságát csökkentheti az is, ha az eszközöket újrahasznosított anyagokból készítik, vagy ha a gyártók visszaveszik és újrahasznosítják a régi laptopokat.

Ha szeretnéd kiszámolni a saját ökológiai lábnyomodat, akkor használhatod az ÖKO lábnyom kalkulátort, amely segít felmérni a hétköznapi tevékenységeid környezetre gyakorolt hatását és annak csökkentési lehetőségeit. Arról pedig itt olvashatsz, hogy a fenntarthatóság és a használt laptop vásárlás hogyan függ össze.


pr-cikk elhelyezés | hordozható számítógép | környezetvédelem | használt, felújított laptop vásárlás webáruházból | CO2 kibocsájtás

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.